Armin van Buuren Interview Q&A : Dilemma’s voor Armin

The Best of Armin Only, onder die naam staat Armin van Buuren twee avonden in de Amsterdam Arena. Om zijn veertigste verjaardag te vieren en natuurlijk vooral om zijn 20-jarig jubileum als dj op te luisteren.

Van Buuren draait tijdens die avonden solo, maar zal worden bijgestaan door een heel leger aan bevriende artiesten zoals Sharon den Adel, Kensington, Laura Jansen en zijn broer Eller van Buuren.

Je radioprogramma A State of Trance of je solo reeks Armin Only?

Armin :Armin Only. Het is te gek om met een hele groep mensen met wie je samenwerkt de wereld over te reizen.”

This is what it feels like of Communication?

Armin : “Ik ben trots op beide platen. This is what it feels like werd genomineerd voor een Grammy, maar Communication betekende mijn doorbraak binnen de trance. Als je een pistool tegen mijn hoofd zet zeg ik This is what it feels like.”

Tiësto of Ferry Corsten?

Armin : “Thijs (Verwest, echte naam Tiësto, red.) heeft veel voor mij betekend aan het begin van mijn carrière en is een legende. Maar dankzij Ferry gingen Thijs en ik in Engeland draaien. Je moet zijn rol niet onderschatten. Het valt me weleens op hoe weinig credits Ferry krijgt voor wat hij gedaan heeft.”

Je hebt maar één lege plek in de auto, wie gaat er mee?

Armin : “Dan zeg ik Ferry.”

Paul van Dyk of Sven Väth?

“Paul van Dyk.”

Charlie Lownoise of Mental Theo?

Armin : “Charlie. Ik heb zijn boek gelezen en hem een paar keer gesproken. Ik voel meer binding met hem, omdat hij destijds toch meer de producent was.”

Sharon den Adel of Laura Jansen?

Armin : “Laura. Ik heb met haar vaker op het podium gestaan dan met Sharon. Ik beschouw Laura bijna als een zus. Maar ik heb Sharon afgelopen weekend weer zien optreden en ze heeft zo’n magistrale stem. Ze blaast iedereen weg.”

Oesters of boerenkool met worst?

Armin : “Boerenkool met worst.”
Zo’n gewone Hollandse jongen. Soms stoort me dat een beetje.

Armin : “Dat impliceert dat ik daar iets over te zeggen heb. Ik irriteer me daar zelf ook aan. Je hebt helemaal gelijk. Maar wat moet ik dan? Je kunt wel doen alsof je cool of juist een nerd bent, maar ik ben wie ik ben. Dat heb ik wel geleerd. Je moet je daar bij neerleggen. Ik kijk zelden naar mezelf op tv, maar als dan denk ik: ‘Oh daar heb je hem weer met zijn boerenkool met worst. Maar ik vind dat gewoon lekker, ik kan er niks aan doen! Mensen zeggen vaak: ‘Je bent zo gewoon gebleven’, maar ik weet niet wat ik anders moet doen.”

Een ander kapsel nemen, een leren jas aantrekken of een schandaal verzinnen?

Armin : “Ik word elke drie weken geknipt door een ervaren kapper, dus daar hebben we iets aan gedaan (lacht). Die leren jas en dan stoer kijken, dat klopt gewoon niet. Dat past niet bij mij. Eén iemand kun je misschien nog voor de gek houden, twee mensen wordt al moeilijk. Maar als je voor veertigduizend mensen staat, zien ze echt wel wie jij bent. Het heeft helemaal geen zin een ander iemand te zijn of ergens bij te willen horen als dat niet bij je past. Ik ben gestopt me daarvoor te schamen.”

Je broer Eller krijgt een Grammy, maar dan moet jij al je DJ Mag-awards inleveren.

Armin : “Ik gun hem alles, maar mijn vijf awards krijgt hij niet.”

Nooit meer draaien of iedereen gelooft dat Ben Liebrand al jouw nummers heeft gemaakt.

Armin : “Nooit meer draaien.”

Je zoon wordt dj of huisarts?

Armin : “Huisarts.”

Nooit meer thuis muziek opzetten of nooit meer de verjaardag van je kinderen vieren?

Armin : “Nooit meer thuis muziek opzetten.”

Uitslapen of dutje doen?

Armin : “Dutje.”

Bier of wijn?

Armin : “Wijn.”

Je dj-carrière of je vrouw?

Armin : “Mijn vrouw. Zij heeft me altijd de ruimte gegeven om te zijn wie ik wil zijn. Zonder haar had ik nooit dit vak kunnen uitoefenen.”

Betrapt worden met een groupie of met harddrugs?

Armin : “Ik heb het idee dat in de publieke opinie betrapt worden met harddrugs ‘cooler’ is dan betrapt worden met een groupie. In bepaalde landen is het zelfs cool om een affaire te hebben. Er zijn zelfs benamingen voor. Italianen noemen het een goomah, in Nederland en Suriname zeggen ze buitenvrouw.”

Waarom kleven er geen schandalen aan jou?

Armin : “Als ik een mooie vrouw zie dan ga ik daar echt wel een babbeltje mee maken. En als ik een knappe dame in het publiek zie gaat er heus wel een knipoogje naar toe. Maar je zou eens een weekend met mij mee moeten gaan. Ik vlieg naar een plek, ga naar het hotel, doe een dutje, ga sporten, kleed me aan, word opgehaald voor een interview en dan ga ik het podium op. Na het optreden doen we een drankje met het hele team en dat is het.

Ik kom nauwelijks in aanraking met het publiek. Ze schermen me af. Of ik het nou leuk vind of niet. Daardoor mis ik veel leuke dingen. Sinds ik voor het eerst tot beste dj ter wereld werd uitgeroepen, ontstaat overal waar ik ben een soort paniek. Ik begrijp nog steeds niet waarom dat is. Een promoter zet altijd twee beveiligers om me heen, hoe moet ik dan mensen ontmoeten? Even los ervan dat ik daar niet naar op zoek ben.

Toen ik in 2007 beste dj ter wereld werd, ik weet nog steeds niet wat dat betekent, ontstond er een rare situatie. Mensen kwamen niet meer voor Armin van Buuren, maar voor de nummer 1 dj van de wereld. Ik had een coach nodig om mezelf weer te vinden. Ik heb de boodschap van de fans moeten ontdekken. Die boodschap luidt volgens mij: ‘Armin, we vinden jouw muziek leuk. Daarom gaan we jou steunen en op je stemmen.’ In 2010 zat ik er helemaal doorheen. Enkel en alleen door de druk die ik mezelf oplegde. Op een gegeven moment vraag je jezelf niet meer af of je het allemaal nog wel leuk vindt. Je bent alleen bezig ervoor te zorgen dat mensen niet negatief over je praten.”

Aan wat voor uitspraken stoorde jij je dan het meest?

Armin : “Aan alle. Ik vat nog steeds alles persoonlijk op en iedere vorm van kritiek trek ik mezelf aan. Ik lees alles. Je krijgt dan vanzelf een dikke huid, maar soms doet het echt wel pijn. Ik geef 110 procent en toch zijn er mensen die me een lul vinden of mijn muziek haten. Maar die negen leuke opmerkingen lees ik niet, die ene rotreactie wel. Ik kan dat nu wel veel beter relativeren, dat is het voordeel van ouder worden. En het voordeel van vader zijn. Ik weet dat het een open deur is, maar wat is er nou echt belangrijk in het leven?”

You might also like